Παραδοσιακό τυρόψωμο

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τους θείους μου στο χωριό του πατέρα μου πάντα νιώθω σαν μικρό παιδί. Το βουνό που κοσμείται από τα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές και τα δέντρα που κατακλύζουν το περιβάλλον δημιουργούν μία ατμόσφαιρα τόσο οικεία και νοσταλγική που δε θες να την αποχωριστείς. Το σπίτι των θείων μου βρίσκεται εκεί, με τον καταπράσινο κήπο και τα ολοζώντανα φυτά! Ας μου πει κάποιος γιατί σε όλα τα χωριά τα λουλούδια φαίνονται πιο ζωντανά και ζωηρά από ότι είναι! Θες το καθαρό οξυγόνο θες η ησυχία; Τι να πω! Φυσικά η θεία μου με τον χρωματιστό της κήπο είναι και δεινή μαγείρισσα που κάθε στιγμή με εκπλήσσει ευχάριστα. Για τι να σας πρωτομιλήσω; Για τα κεφτεδάκια της, τις πίτες, το σπιτικό τυρί, το κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι, τα τραγανά και δεμένα γλυκά του κουταλιού; Εννοείται πως όλα αυτά είναι από τη δική τους παραγωγή!

Όπως θα καταλάβατε ο κατάλογος είναι μακρύς και δε θέλω να σας κουράσω. Αυτή η χρυσοχέρα γυναίκα έχει μία κουζίνα και ένα σπίτι που λάμπει. Όχι μόνο από καθαριότητα αλλά από αγάπη και πολλά χαμόγελα. Τα χέρια της δουλεμένα αλλά με μία απαλότητα που φαίνεται στη χειραψία και στην αγκαλιά της. Τα τραπέζια που ετοιμάζει για όλους μας είτε μέσα στο σπίτι είτε στον κήπο πάντα γράφουν ιστορία! Φανταστείτε λίγο όλοι σας τους θείους ή του παππούδες ή τους συγγενείς που έχετε και σας μαγειρεύουν. Πείτε μου η γεύση του φαγητού τους δεν είναι μοναδική και διαφορετική;

Όπως όλα τα φαγητά έτσι και οι ζύμες θέλουν στοργή, πώς να το κάνουμε! Ιδίως το ψωμί έχει ανάγκη από «χάιδεμα» και τρυφερότητα! Μη γελάτε, έτσι είναι τα πράγματα. Μετά από πολλές δοκιμές πάνω στα διάφορα τυρόψωμα, ήθελα να έχω στο σπίτι πάντα έτοιμο ένα κολατσιό για τις κορούλες μου. Κατέληξα, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνταγή την οποία δεν την αλλάζω για κανέναν λόγο. Έμπνευσή μου, η θεία μου φυσικά.

Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική εξαιτίας των στρώσεων, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, που το κάνει να μοιάζει με πίτα αλλά είναι ψωμί. Έχω προσθέσει και τα δικά μου μυρωδικά που το στέλνουν απλά σε άλλη διάσταση! Φτιάξτε το άφοβα για τα παιδιά σας, για το γραφείο, για τα τραπέζια, για τα πάρτυ, για ότι εσείς θέλετε! Όταν το ψήσετε το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει από αναμνήσεις και θα κατακλυστεί από εικόνες των παιδικών σας χρόνων. Μη διστάσετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία!

Υλικά:

  • 800 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 580-680 γρ. χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. τριμμένη φέτα
  • 250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 3 κ.γ. μουστάρδα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Ελαιόλαδο για ράντισμα

Επί το έργον:

Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ψωμί και προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Ξεκινούμε πρώτα με τα 580 γρ. νερού βλέποντας σιγά σιγά αν χρειάζεται προσθήκη νερού και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη και αφράτη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ένα λαδωμένο μπολ καλύπτοντάς το με διάφανη μεμβράνη. Φέρνουμε τη ζύμη μας στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε χοντρό φύλλο και αλείφουμε με 1 κ.γ. μουστάρδα όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με φέτα, γραβιέρα, πιπέρι, θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση. Τελειώνουμε με το άνοιγμα του 4ου κομματιού ζύμης σε φύλλο. Έτσι όπως είναι φέρνουμε τις ενώσεις της ζύμης από την κάτω πλευρά και του δίνουμε σχήμα καρβελιού. Θα μας βγει ένα μεγάλο στρόγγυλο καρβέλι ψωμιού. Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε εκεί το τυρόψωμο, λαδώνουμε την επιφάνειά του και βρέχουμε με λίγες σταγόνες νερού. Αφήνουμε να φουσκώσει για 50 λεπτά. Στον πάτο του φούρνου τοποθετούμε ένα πυρίμαχο μπολάκι γεμάτο με νερό. Χρειαζόμαστε τους υδρατμούς για να βγει το τυρόψωμο τραγανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου σε αέρα με κάτω αντίσταση στην προ τελευταία θέση (από κάτω) του φούρνου για 20 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τους βαθμούς στους 200 με πάνω κάτω αντίσταση και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά. Το τυρόψωμο είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και όταν χτυπήσουμε τον πάτο του θα ακούγεται σαν κούφιο.
Απολαμβάνουμε ζεστό όπως βγει από το φούρνο!

Συμβουλή: Για να έχουμε ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα, καλό είναι να φτιάξουμε τη ζύμη μας από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη η ζύμη μας θα έχει γεύση από προζύμι. Δοκιμάστε το!

Καλά μαγειρέματα!

Από την Ελένη Καπνιά.

Για την παρασκευή της ζύμης η Expert Chef προτείνει:

Bomann KM 1393 CB Red Κουζινομηχανή 1000W

Κουζινομηχανή με υψηλής ποιότητας κατασκευή, ισχυρό μοτέρ 1000W και μεγάλο ανοξείδωτο κάδο χωρητικότητας 5L, ο οποίος είναι κατάλληλος για μίγμα έως 2.5-3 kg.

Αγόρασέ την

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *